Werken in de regio Sittard-Geleen

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Deze vacature is niet meer vacant: Beleidsmedewerker duurzaamheid

Werkgever:Gemeente Sittard-Geleen
Plaats:Sittard

Gemeente Sittard-Geleen zoekt een Beleidsmedewerker duurzaamheid

(36 uren p/w) Ben jij die persoon met kennis, ervaring én lef om als regisseur, maar ook als adviseur met een focus in het op de kaart zetten van het thema duurzaamheid ?

De functie

Duurzaamheid loopt als een rode draad door alle beleidsvelden. Duurzaamheid raakt ons milieu, raakt onze economie en raakt het leven van onze inwoners. Wettelijke kaders en internationale afspraken leiden tot nieuwe eisen maar ook tot kansen. Het is daarom een belangrijke factor bij de afweging van onze keuzes op verschillende beleidsterreinen. De maatschappelijke belangstelling voor het onderwerp is groot. Het besef dat er veel meer inzet nodig is op duurzaamheid om het milieu, de leefomgeving en de economie ook voor de toekomst veilig te stellen, is alom aanwezig. Energietransitie, circulaire economie, herontwikkeling van bestaande kantoren en bedrijventerreinen, klimaat adaptatie zijn voorbeelden van de thema’s van de toekomst. Maar ook onze leefwijze vraagt om nieuwe oplossingen waar het bijvoorbeeld gaat om gezondheid, om duurzame arbeid, om perspectief. Sittard-Geleen is al jaren koploper met duurzaamheidsprojecten zoals Dubbel Duurzaam, de ontwikkeling en realisatie van Het Groene Net, vastgestelde warmteplannen enz. Wil jij samen met collega’s, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties ga je aan de slag met het verduurzamen van de samenleving? Als Beleidsmedewerker duurzaamheid voel jij je thuis in een snel veranderende wereld. Je gaat mede ons duurzaamheidsbeleid (door)ontwikkelen, beschikt over kennis, ervaring én lef om als regisseur, maar ook als adviseur met een focus in het op de kaart zetten van het thema duurzaamheid binnen en buiten de gemeente. Je werkt praktisch, compact en weet medewerkers te inspireren en resultaat te bereiken. Je bent (mede) verantwoordelijk voor het initiëren, ontwikkelen en uitdragen van beleid op de beleidsterreinen Duurzaamheid en Energietransitie en het adviseren van het college en de raad over het thema duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Hierbij kijk je verder en breder dan alleen het ruimtelijk vakgebied, onder andere naar de maatschappelijke / sociale en economische kant van duurzaamheid.

 • Je draagt zorg voor de totstandkoming en realisatie van plannen en projecten binnen deze beleidsterreinen en je neemt het voortouw in het ontwikkelen en opstellen van regelingen en beleid over duurzaamheid.
 • Je bent verantwoordelijk voor het opzetten van programma’s op het gebied van duurzaamheid.
 • Je zorgt voor goede aansluiting tussen beleid en uitvoering.
 • Je verstrekt vanuit ontwikkeld beleid subsidie of opdracht aan uitvoerende partijen.
 • Je signaleert belangrijke kansen en knelpunten. Initiatieven binnen de gemeente en in de samenleving worden door jou actief gestimuleerd en ondersteund.
 • Je signaleert en onderzoekt risico’s, verbeter- en/of knelpunten in beleid, analyseert oorzaken, presenteert oplossingsmodellen en adviseert gevraagd en ongevraagd over mogelijkheden.
 • Je weegt belangen van verschillende stakeholders af en past adviezen hierop aan.
 • Je fungeert als aanspreekpunt voor (externe) samenwerkingspartijen.
 • Je geeft invulling aan gemeentelijke ambities. Je hebt een brede blik en legt verbindingen tussen commerciële ontwikkelingen, maatschappelijke belangen en het agrarische speelveld waar veel bedrijven in opereren. het (mede) opstellen van ruimtelijk kader (o.a. ruimtelijk) rondom inpassingsproblematiek van duurzame energie, zoals zonne- en windparken en dergelijke.
 • Je zet participatieve processen op om het brede belangenveld te betrekken.
 • Je begeleidt duurzame energie initiatieven. Je ondersteunt en begeleidt de uitwerking en inpassing van lokaal geïnitieerde duurzame energie.

Jij bent

 • Omgevingsbewust
 • Verantwoordelijk
 • Resultaatgericht
 • Pro-actief
 • Een netwerker
 • Iemand met visie en inlevingsvermogen
 • Enthousiast en gedreven

Wij vragen

 • HBO/WO werk- en denkniveau
 • enkele jaren aantoonbare ervaring binnen het vakgebied
 • een bovengemiddelde interesse voor het onderwerp duurzaamheid
 • Je hebt kennis en ervaring met werken in complexe en multidisciplinaire netwerken
 • aantoonbare ervaring met implementatie van opgaven in een publiek-private omgeving
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het kunnen ophalen, omgaan en afwegen van verschillende stakeholdersbelangen leidend tot een samenhangend integraal plan/programma

Wij bieden

Een werkomgeving waarin medewerkers elkaar waarderen en denken in oplossingen vanzelfsprekend is. Een dynamische omgeving waarin collega's aan integrale opdrachten werken, eigen verantwoordelijkheid nemen en open staan voor verandering. Als je bij de gemeente Sittard-Geleen werkt, heb je goede arbeidsvoorwaarden. Flexibele werktijden maken een goede balans tussen werk en privé mogelijk. Gemeente Sittard-Geleen investeert in haar medewerkers door het aanbieden van opleidingen. Afhankelijk van opleiding en ervaring kun je als beleidsmedewerker duurzaamheid maximaal 4.859,=. bruto per maand verdienen (schaal 11.11) bij een volledige werkweek van 36 uur. Bovenop je salaris bouw je elke maand 17,05% Individueel Keuzebudget (IKB) op. Als medewerker bepaal je zelf wanneer je dit laat uitbetalen. Deze vacature betreft een fulltime functie van 36 uur per week.

Gemeente Sittard-Geleen:

Sittard-Geleen is met ruim 93.000 inwoners een van de grote steden van Limburg met volop kansen, een bloeiende economie voor de gemeente en de regio, een rijke historie en aantrekkelijke omgeving. We werken samen met inwoners en partners aan een gemeente waarin het goed wonen, leven, werken en ontspannen is. Onze medewerkers zijn professioneel en toegankelijk, werken flexibel en klantgericht met de blik naar buiten. De ambtelijke organisatie bestaat uit zo’n 800 medewerkers. De taken van de organisatie zijn ondergebracht in 5 clusters: Beleid, Dienstverlening, Sociale Zaken, Ruimtelijke Projecten & Beheer en Concern. Het management van de organisatie bestaat uit een tweehoofdige directie, 4 clusterhoofden, een hoofd Concernstaf en 20 teammanagers. In deze functie werk je bij het cluster cluster Beleid in het team Economische ontwikkeling Binnen het cluster Beleid is de strategische en (door)ontwikkel capaciteit van de organisatie gebundeld. Het cluster Beleid levert betrouwbare ondersteuning aan het bestuur, zorgt dat aan de voorkant gestuurd kan worden, zorgt dat de gemeente ook voor strategische zaken een loket heeft (strategische frontoffice) en zorgt voor heldere opdrachten (opdrachtgeverschap). Het team Economische Ontwikkeling is onderdeel van het cluster Beleid. Binnen het team Economische Ontwikkeling vallen o.a. de volgende strategische (door)ontwikkel taakvelden: euregionale, regionale en lokale economie incl. arbeidsmarktbeleid, beroepsgericht onderwijs en DUURZAAMHEID.

Contact:

Ben jij enthousiast over deze functie? Solliciteer dan vóór 14 december a.s. via de button 'solliciteren'. Medewerkers van de gemeente Sittard-Geleen, Maastricht, Heerlen en de Provincie Limburg gelden bij elkaars organisaties als interne kandidaten. Bij vergelijkbare geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang op externe kandidaten. De selectiegesprekken zullen plaatsvinden op donderdagmiddag 20 december a.s. Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Annabelle Pereboom, teammanager Economische ontwikkeling (06-46023830). Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met HRM-adviseur Relinde Zits (06-50203319).

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.